Globální ekonomický výhled: Vakcína přichází, situace se však nezlepšuje


			Globální ekonomický výhled: Vakcína přichází, situace se však nezlepšuje
25.12.2020 Spektrum

Velká Británie se stala první vyspělou zemí, kde se započalo s očkováním, další země by měly postupně následovat. Epidemická situace se nejen v klíčových světových ekonomikách, jako jsou např. Spojené státy nebo Německo, s přicházející zimou zhoršuje. To odráží i denní nárůst nakažených ve světě, který se dostal opět nad hranici 600 tis. osob.

Po více než čtyřletém zdlouhavém procesu vyjednávání, jehož samotné náklady (finanční, lidské, časové) jsou obrovské, se lídři EU a UK (k datu 13. 12. 2020) stále nedohodli na podobě brexitu. Ve Spojených státech zatím nebyla dosažena dohoda o fiskálním stimulu, riziko federálního zamrznutí však bylo Kongresem USA prozatím zažehnáno. Prosinec ale přinesl i pozitivní zprávy. Summit EU dokázal prolomit patovou situaci kolem sedmiletého rozpočtu EU a tzv. krizového fondu. Ten byl zatím blokován postojem Maďarska a Polska. Summit mimo jiné rovněž prodloužil ekonomické sankce proti Rusku a schválil nové emisní limity, které by měly být do konce roku 2030 téměř o polovinu nižší ve srovnání s rokem 1990. Na prosincovém jednání ECB upravila své nástroje. Došlo mimo jiné k navýšení celkového objemu pandemického programu PEPP o 500 mld. na celkových 1 850 mld. EUR a zároveň byla prodloužena doba jeho trvání o 9 měsíců, tj. do března 2022. Program výhodných cílených úvěrů TLTRO III byl prodloužen o rok do června 2022.

Prosincový výhled růstu HDP a inflace ve sledovaných zemíchProsincové výhledy růstu HDP přinášejí další zpřesnění pomyslného pandemického účtu. Dvojciferný propad letos zaznamená Spojené království. K velmi citelnému poklesu dojde rovněž v eurozóně. Naopak Čína toto období zvládne s kladným růstem, byť mnohem nižším, než jsme u ní byli v minulosti zvyklí. Aktuální výhledy přinášejí, zřejmě pod vlivem očekávané vakcinace, zlepšení i pro rok 2021. Výhledy spotřebitelské inflace jen potvrdily, že cenový růst v tomto pandemickém roce výrazně zaostal za pomyslným 2% ideálem, zejména ve vyspělých ekonomikách. Výhledy pro příští rok přinášejí z tohoto pohledu zlepšení, nicméně spokojenost centrálních bankéřů to stále, vyjma zřejmě těch ve Fedu, nevyvolá. Americký dolar bude dle prosincového CF v ročním horizontu oproti libře, jenu, žen-min-pi i rublu mírně oslabovat, vůči euru velmi nepatrně posílí. Výhled CF pro cenu ropy Brent v ročním horizontu je vyšší ve srovnání s listopadem, a to 51 USD/barel (nejvyšší odhad 65, nejnižší 41 USD/barel). Výhled tržních sazeb 3M USD LIBOR je v nepatrných náznacích rostoucí, výhled sazeb 3M EURIBOR je stále pozvolně klesající a setrvávající v záporných hodnotách.

Vývoj na trzích s kryptoměnami – cena v USD za BitcoinGraf aktuálního čísla ukazuje, jak se nálada na finančních trzích odráží do kurzu nejznámější virtuální „měny“ Bitcoinu. Jejím základem je matematickopočítačový aparát, zajišťující, že Bitcoin není možné ovlivňovat z jednoho centra. Dalším specifikem tohoto aktiva je, jak je všeobecně známo, že celkový objem této měny je konečný a předem daný (21 miliónů). Aktuální cena Bitcoinu dosahuje historických hodnot, přičemž a v listopadu padl denní rekord v obchodovaném objemu – neuvěřitelných 298 mld. USD. Cena Bitcoinu není v současnosti tažena jen spekulativními nákupy jako v roce 2017, ale i tím, že do svých portfolií zahrnují kryptoměny také institucionální investoři. Dle některých odhadů by nyní cena mohla stoupnout ještě o dalších zhruba 10 %. Svět kryptoměn je ale velmi nestabilní, proto současně panuje i riziko rychlého poklesu.


Mohlo by vás zajímat: ČNB nechala úrokové sazby beze změny


Eurozóna

Ekonomické zotavení eurozóny ve třetím čtvrtletí 2020 předčilo očekávání, když její HDP mezikvartálně vzrostl o 12,5 % a meziroční propad HDP se zmírnil na 4,3 %. Potvrdilo se tak relativně svižné oživení po opadnutí první vlny pandemie koronaviru, které bylo spojeno se znovuotevřením ekonomik po vládních uzavírkách. Oživení se promítlo zejména do spotřeby domácností, ale překvapivě rychle se zotavily také investice a zahraniční obchod. Aktivita se obnovila téměř ve všech sektorech, ale např. turismus se z krize ani v průběhu léta nevzpamatoval. Proto se mezi více postižené země eurozóny zařadily zejména Španělsko a Řecko, zatímco ekonomický dopad na Nizozemsko, Irsko, Finsko nebo Slovensko byl menší. Probíhající druhá vlna pandemie koronaviru přinesla v řadě zemí eurozóny obnovení vládních omezení, která se v závěru roku promítnou do opětovného poklesu HDP.


Mohlo by vás zajímat: Lloyd´s doporučuje tvorbu jednodušších pojistných produktů


Očekávaný ekonomický pokles ve čtvrtém čtvrtletí bude nicméně výrazně nižší ve srovnání s první vlnou pandemie. To bude dáno jednak podstatně mírnějšími uzavírkami než na jaře letošního roku, a jednak pozorovanou odolností průmyslu, který si v průběhu aktuálního čtvrtletí vede dobře, jak je patrné např. z vývoje předstihového ukazatele PMI za říjen i listopad. Pozitivně pro vývoj průmyslu vyznívají i výsledky šetření IFO (zejména pak v hodnocení aktuální situace) a vysokofrekvenční indikátory. Např. spotřeba elektřiny se v listopadu nacházela jen lehce pod úrovní loňského roku. Koronakrizí jsou zasaženy zejména vybrané sektory služeb s výrazným sociálním kontaktem. I přes zhoršený sentiment spotřebitelů, který zůstává hluboko pod dlouhodobým průměrem, se příznivě vyvíjely maloobchodní tržby. V říjnu vzrostl maloobchod o 4,3 % meziročně. Rostly zejména prodeje elektroniky a nábytku, zatímco zájem o textilní zboží a obuv se snížil. Míra nezaměstnanosti v eurozóně v říjnu mírně poklesla na 8,4 %.

Globální ekonomický výhled prosinec 2020

Prosincový CF ponechal výhled propadu HDP eurozóny v letošním roce (-7,3 %) i rychlost oživení v roce příštím (4,7 %) nezměněný. Nejvyšší pokles v tomto roce dle CF bude ve Španělsku (-11,7%) a Francii (-9,3 %), přičemž Německo zaznamená podstatně nižší pokles (-5,4 %). V roce 2021 španělská a francouzská ekonomika porostou přibližně 6% tempem, zatímco v Německu je očekáván růst HDP ve výši 3,9 %. OECD a ECB nově přehodnotily své výhledy pro letošní rok ve směru menšího ekonomického poklesu a zároveň očekávají nižší růst HDP v příštím roce, pro který jsou jejich výhledy aktuálně níže ve srovnání s CF.

Ke změně CF nedošlo ani v případě výhledu inflace. Po utlumeném cenovém růstu v letošním roce by tak mělo v roce 2021 dojít k mírnému zvýšení její dynamiky. ECB snížila ve své prosincové prognóze odhad inflace pro letošní rok a pro rok 2021 ponechala svůj výhled beze změny přibližně na úrovni CF. V listopadu zůstávala ekonomika eurozóny v deflaci (-0,3 %), zejména pod vlivem propadu cen energií v kombinaci s přechodným snížením sazeb DPH v Německu. V opačném směru působily rostoucí ceny potravin a služeb. Jádrová inflace setrvala na 0,2% úrovni.

Globální ekonomický výhled prosinec 2020 2

Z důvodu zhoršené pandemické situace a jejích negativních ekonomických dopadů přistoupila ECB na svém prosincovém jednání k dalšímu uvolnění měnové politiky. Došlo zejména k navýšení objemu nakupovaných dluhopisů v programu PEPP o 500 mld. EUR na celkových 1850 mld. EUR a zároveň se prodloužil horizont čistých nákupů v rámci tohoto programu nejméně do konce března 2022. Uvolněny byly také podmínky cílených dlouhodobějších refinančních operací (TLTRO III). Do června 2022 bylo zároveň prodlouženo uvolnění pravidel na kolaterál, aby mohly banky v plném rozsahu využívat likviditní operace Eurosystému (zejména TLTRO). ECB dále v roce 2021 nabídne čtyři další operace PELTRO (Pandemic Emergency Longer-Term Refinancing Operations). Navíc budou pokračovat čisté nákupy v rámci programu APP v měsíčním objemu 20 mld. EUR. Nadále bude zachována politika refinancování maturujících cenných papírů. ECB vnímá rizika dalšího ekonomického vývoje jako vychýlená směrem dolů, a je tak připravena kdykoliv přizpůsobit svou měnovou politiku aktuální situaci s cílem udržet příznivé podmínky financování. ECB bude rovněž sledovat vývoj měnového kurzu eura, resp. jeho posilování, s ohledem na implikace pro střednědobý výhled inflace.

Více informací ZDE

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články