Jaké jsou naděje lidí spojované s letošním rokem?


			Jaké jsou naděje lidí spojované s letošním rokem?
16.3.2021 Spektrum

Výzkumná agentura Gallup International provedla globální studii mapující spokojenost s životem a očekávání spojená s rokem 2021. Ukázalo se, že více než 2 z 5 oslovených na celém světě předpokládají, že tento rok bude pro ně lepší než předcházejících 12 měsíců s letopočtem 2020. Necelá čtvrtina naopak počítá s horšími vyhlídkami, více než čtvrtina letos nečeká podstatné změny své situace.

Mezinárodní výzkum proběhl na konci roku 2020 a v jeho rámci odpovídalo na 39 000 lidí ve 41 zemích světa. Základní závěr: 43 % respondentů vidí letošek pozitivněji než loňský rok a očekává zlepšení, 24 % naopak předpokládá zhoršení situace a 26 % respondentů si myslí, že se nic zásadního nezmění.

Globální index naděje, který je na těchto datech založen, tak oproti loňsku trochu posílil: v roce 2020 činil +15, letos vykazuje hodnotu +19. Největší očekávání pro letošní rok měla na sklonku loňského roku populace v Nigérii, Indonésii, Ázerbájdžánu, zatímco největší skepse panovala v Itálii, Hongkongu a v Polsku.


Mohlo by vás zajímat: Podcast: Pandemie jako hollywoodský film. Nové zkoušky zkvalitní trh


V členských zemích EU očekává 35 % populace letos zlepšení situace, ale téměř stejný podíl se obává zhoršení (31 %). Naopak v nečlenských evropských zemích očekává zlepšení situace 49 % respondentů. Horších poměrů 2021 se bojí „jen“ 22 % dotázaných.

V Rusku hledí obyvatelstvo k roku 2021 jako celku velmi skepticky: jen 16 % respondentů čeká zlepšení ve srovnání s rokem 2020, zatímco 45 % oslovených počítá se zhoršením. Na druhé straně zeměkoule se Američané na nový letopočet těšili: v USA předpokládají meziroční zlepšení z 59 %, zatímco oslabení jen 16 % populace. V průměru kontinentů jsou největšími optimisty Afričané: podle nich bude ročník 2021 lepší v 64 %, zhoršení připouští 21 %.


Mohlo by vás zajímat: Ľubor Vrlák: Svět už nikdy nebude stejný jako dřív


Pokud se otázky dotkly ekonomického vývoje 2021, bylo optimismu méně, než činil průměr světa: bezmála polovina respondentů (46 %) mínila, že letopočet bude spojený s těžkostmi, a jen rovná čtvrtina se vyjádřila, že podle nich půjde o rok hospodářského blahobytu. Téměř čtvrtina si myslela, že se ekonomicky mnoho nezmění.

Zejména obyvatelé zemí v EU vykazují velmi pesimistický náhled: vzhledem k tomu, že pandemie koronaviru není v mnohých členských státech pod kontrolou, očekává více než 6 lidí z 10 (61 %) hospodářské komplikace.  Globální index štěstí klesl meziročně poměrně výrazně z +48 na +40. Aktuálně se cítí 54 % z celosvětové populace být šťastní; loni zažívalo tuto emoci o 5 % více lidí.


Mohlo by vás zajímat: Vakcína jako hlavní motor globálního ekonomického růstu v druhé polovině roku


Tato studie je nejstarším globálním výzkumem prováděným od roku 1979 agenturou Gallup International každoročně. Respondenty v populaci zpovídá osobně, telefonicky nebo on-line, a to vždy v reprezentativním vzorku pro danou zemi. Česká republika je součástí vzorku zemí. Loni proběhl sběr dat od října do prosince.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články