Životní pojištění vám uleví v nesnázích


			Životní pojištění vám uleví v nesnázích

Že ještě nemáte životní pojištění? Jde o jeden z pojistných produktů, jehož zřízení lze doporučit téměř každé osobě. V článku se dozvíte, k čemu životní pojištění slouží a kdo konkrétně by si jej měl sjednat neprodleně.

 

Co je to životní pojištění?

Životní pojištění je jedním ze základních pojistných produktů pro fyzické osoby. Jak už název částečně napovídá, předmětem pojištění je váš život, resp. vaše zdraví. Co tím je ale konkrétně myšleno?

Po sjednání životního pojištění budete své pojišťovně pravidelně platit určitou částku. Ta se může pohybovat dle konkrétních pojistných podmínek obvykle od několika stokorun až po několik tisícikorun měsíčně.

Vy jako pojištěná osoba naopak dostáváte od pojišťovny smluvenou částku ve chvíli, kdy dojde k nepříznivé životní situaci odpovídající pojistným podmínkám – většinou jde o situace, které vedou k výraznému snížení příjmů osoby kvůli pracovní neschopnosti. Pojištěná osoba a její rodina se tak vyhne finančním potížím, neboť výpadek příjmů pomůže kompenzovat čerpané plnění od pojišťovny. Peníze mohou pomoci i s financováním nákladné léčby.

Na jaké situace se životní pojištění vztahuje?


Z titulu životního pojištění dostává pojištěná osoba pojistné plnění obvykle v následujících situacích:

  • závažné onemocnění (např. rakovina)
  • hospitalizace
  • úraz
  • smrt
  • invalidita
  • pracovní neschopnost

V případě, že některá z těchto situací nastane, má pojištěná osoba právo na plnění ze strany pojišťovny. Může jít buď o fixní jednorázově vyplacenou částku (např. v případě úmrtí), nebo o částku za jeden den trvání situace (typicky v případě hospitalizace).

Kdo by si měl zřídit životní pojištění?

Životní pojištění by si měla zřídit každá ekonomicky aktivní osoba. Nejpozději po dokončení studií a vstupu na trh práce by tedy měl každý navštívit svou pojišťovnu a sjednat si životní pojištění.


Mohlo by vás zajímat: Rok po tornádu: GČP řešila téměř 15 000 událostí za 1,85 miliardy korun


Ještě více to platí pro živitele rodiny – například pro muže, na kterých je finančně závislá partnerka s dětmi. Pokud taková rodina ještě například splácí hypoteční úvěr a nemá kvůli zvýšeným životním výdajům v této fázi života dostatečné úspory, ztráta příjmů by pro ni mohla mít fatální následky.

Životní pojištění lze sjednat i dětem. Naopak lidé v důchodovém věku si už životní pojištění zpravidla neuzavírají.

Existují různé druhy životního pojištění

Životní pojištění je velice variabilním produktem. Lze si jej nakonfigurovat na míru s ohledem na příjmy a závazky. Díky tomu docílíte toho, že pojistné plnění bude v případě nenadálé životní situace dostatečné. S vyššími limity ale samozřejmě roste i částka, kterou budete pojišťovně pravidelně platit.


Mohlo by vás zajímat: Klinika GČP je platforma komplexní péče o zdraví v podobě speciálního pojištění


Dále si lze sjednat životní pojištění s tzv. investiční složkou. V takovém případě je určitá část plateb investována – například do podílových fondů. Obvykle jde ale o minimální částky. Pravděpodobně však oceníte, že se vám část vydaných peněz vrátí, dožijete-li se konce pojistné smlouvy.

Zdroj: Generali

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články