Jak je Londýn připravený na případné budoucí teroristické útoky?


			Jak je Londýn připravený na případné budoucí teroristické útoky?
4.11.2022 Zahraničí

Britská metropole nese na bedrech nejvyšší riziko terorismu v celé zemi. To je logicky dáno tím, že v Londýně se nachází největší počet vysokoprofilových cílů a je zde nejvyšší koncentrace předmětů zájmu teroristů. Uvádí se to v nejnovějším letním reportu zkoumajícím schopnost hlavního města bránit se a reagovat na teroristické útoky.

Zprávu zveřejnil Lord Toby Harris, šéf Národní přípravné komise (National Preparedness Commission NPC). Report se odvolává na předchozí studii Tobyho Harrise o teroristických aktivitách v Londýně z roku 2016. Současně uvádí, jaké poznatky a zkušenosti město od té doby získalo. Hodnotí i současný stav metropole ve vztahu k připravenosti a přináší celkem 294 doporučení. Z toho 6 je speciálně ušito na míru podnikání. Nová zpráva dochází ke stejným závěrům jako ta předchozí: „Bezpečnost a připravenost musí být implementována do struktury Londýna a efektivní ochrana před teroristickými útoky musí být úsilím celého města.“


Mohlo by vás zajímat: Intermap představuje pojistnému trhu inovativní řešení výpočtu cen nemovitostí


Na nedávném webináři organizovaném neziskovkou Resilience First ve spolupráci s NPC a zajišťovnou Pool Re se hovořilo o tom, zda je na budoucí možné teroristické útoky a aktivity připraven podnikatelský sektor kapitálově, a jak mohou nejlépe spolupracovat podnikatelská sféra a krizový servis. Společnou myšlenkou zúčastněných je, že má-li být Londýn odolným místem vůči teroristickým aktům v budoucnu, kritická role připadne právě podnikatelské komunitě, a proto je nezbytná pevnější a užší kooperace s veřejným krizovým servisem pro nouzové situace. Jen tak lze kýžené odolnosti dosáhnout.

„Se sedmi miliony lidí zaměstnanými na území Londýna je podnikatelská a obchodní branže bezpochyby nárazníkovou frontou pro všechny možné budoucí útoky,“ poznamenal Simon Collins, předseda představenstva společnosti Resilience First. „Proto musí být imperativem, aby ekonomická a podnikatelská sféra byly připraveny. Samozřejmě to bude něco stát, nicméně náklady spojené s uskutečněným útokem budou podstatně vyšší, pokud na něj nebudeme připraveni.“


Mohlo by vás zajímat: Marek Woitsch: I u životního pojištění hrozí podpojištění


Podle Lorda Tobyho Harrise za dobu od vydání minulého vydání reportu došlo k podstatnému pokroku. Téměř všechna v něm obsažená doporučení byla implementována v praxi. Nicméně společnost v Londýně si nemůže dovolit být ukolébaná a spokojená, protože povaha útoků se změnila. Nyní je mnohem pravděpodobnější atak provedený individuální osobou. A nové technologie, jako jsou drony, jsou široce dostupné. Na druhou stranu si musíme být vědomi toho, že naše veřejné služby nejsou tak flexibilní a operativní.

Ed Butler, Chief Officer pro otázky odolnosti ve společnosti Pool Re, upozornil i na státní terorismus ze strany vlád zemí, což vede ke změnám v zajistných schématech a modelování, a je v jeho skupině nejvíce zdůrazňovaným faktorem rozvíjejícím dynamicky teroristickou činnost. „Rostoucí makro vlivy na terorismus, zejména ty vznikající v souvislosti s klimatickou změnou, jako jsou migrace, globální nedostatek potravin, přelidnění nebo rostoucí rozdíly mezi severem a jihem, budou mít dopad na budoucí podobu terorismu a extrémistická hnutí,“ vysvětlil podstatu.


Mohlo by vás zajímat: LAPA SERVICE oslavila 20 let na trhu odbornou konferencí. Co nového v likvidaci?


Situace vyžaduje od firem integrovaný postup v oblasti bezpečnosti a obraně proti terorismu. Podnikatelé musí promyslet problémy obklopující zaměstnance nakládající s aktivy v práci a při jejich operacích a procesech. Pro efektivní systém ochrany je nezbytný leadership v otázkách organizace, včetně vzájemných vazeb a závislostí jednotlivých úseků a pracovníků.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články