K odletu bylo v Německu odbaveno více než dvojnásobek pasažérů


			K odletu bylo v Německu odbaveno více než dvojnásobek pasažérů
6.1.2023 Zahraničí

Během hlavní letové sezóny od dubna do října 2022 odcestovalo letadlem z Německa na 54,6 milionu osob do zahraničí. To bylo o 111 % více než ve srovnatelném období předchozího roku, kdy bylo cestování ještě silně limitováno pandemickými opatřeními.

Údaje přinesl německý spolkový statistický úřad Destatis. Do ciziny zamířilo ve sledovaném období absolutně o 28,7 milionu pasažérů více než před rokem. Také na vnitrostátních linkách byl mnohem rušnější provoz, i když zahraniční lety nepřekonal: přibylo meziročně 84,2 % cestujících, když lety využilo celkem 4,46 milionu osob. Započtou-li se vnitrostátní a zahraniční lety, stoupl celkový letecký provoz v Německu o 108,7 % na 59 milionů lidí, tedy na více než dvojnásobek.


Mohlo by vás zajímat: Igor Rusinowski z UNILINK: INSIA nám pomůže být #1 mezi evropskými distributory


Rok 2019 zůstal nepřekonán

I když meziročně byl přírůstek enormní, přesto nedosáhl v roce 2022 na čísla poslední předcovidové hlavní sezóny v roce 2019. Jak ve vnitrostátní letecké dopravě (-61,7 %), tak i v mezinárodní letecké dopravě (-22,5 %) se nepodařilo překonat počty z roku 2019, kdy se do ciziny letadlem vypravilo z Německa 70,4 milionu lidí a na vnitrostátních linkách se přepravilo 11,6 milionu lidí.

Nejoblíbenější letecké cíle

V rámci kontinentu Evropy bylo nejčastějším cílem letů Španělsko (8,97 milionu osob), následovaný Tureckem (6,45 milionu osob) a Itálií (3,98 milionu lidí). Podobně jako Itálie dopadlo i Řecko s 3,96 milionem rekreantů letecky přepravených z Německa. V meziročním porovnání vyskočil nejvíce zájem o letenky do Itálie, kam směřoval více ne dvojnásobek turistů (+108,8 %), zatímco posílení zájmu o Španělsko, Turecko a Řecko byl rovněž podstatný, ale nikoli až tak strmý (Španělsko +84,6 %, Turecko +77 %, Řecko +42,7 %). Obliba Turecka a Řecka překonala předkrizovou úroveň: do Turecka letělo o 11,5 % a do Řecka o 11,1 % více pasažérů z Německa. Na druhou stranu Španělsko (-13,8 %) a Itálie (-29,2 %) stále ještě předpandemických počtů nedosáhla.


Mohlo by vás zajímat: Glosa Ondřeje Kovaříka: Vyhýbá se Evropská komise řešení energetické krize?


Za oceán létají Němci nejvíce do USA

V rámci transkontinentálních letů byly v období duben až říjen 2022 pro pasažéry z Německa nejoblíbenějším cílem Spojené státy americké s 3,79 miliony pasažérů. Bylo to 3x více než v loňském roce, ale stále bezmála o pětinu méně než v předcovidové éře (rok 2019). V celosvětovém žebříčku cílů byly letos USA pro Němce dokonce pátou nejoblíbenější destinací vůbec. Na tom se nic nezměnilo ani oproti loňsku, ani oproti roku 2019.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články