Nájem versus vlastní bydlení: Jak bydlí Evropané


			Nájem versus vlastní bydlení: Jak bydlí Evropané
21.6.2021 Zahraničí

Obyvatelé Česka chtějí svůj domov vlastnit. V nájmu žije jen méně než pětina lidí. V rámci vyspělé Evropy, ale i v porovnání s většinou dalších světových velmocí, jde o extrém.

Důvody u nás jsou jak racionální, tak i psychologické. Samozřejmě představuje vlastnictví nemovitosti určitou jistotu a spolehlivou investici. Stát podporuje stále i ty, kdo si pořídí bydlení na hypotéku odpočtem úroků z daňového základu. Na druhé straně si Češi zhusta o nájemnících myslí, že jsou méně úspěšní, protože „nedokážou“ zajistit rodině vlastní byt. Ten se stal standardem a nájemní bydlení je považováno za „startovací formu“ pro mladé a bezdětné. Sociální normou je dnes vlastnictví nebo alespoň družstevní forma bydlení. Nejvyšší podíl nájmů je v Praze – asi třetina obyvatel bydlí touto formou. Například ve Vídni je to sedm lidí z deseti, v Berlíně dokonce více než 8 lidí z deseti.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Floskule současnosti – „udržitelnost“


Podle březnového globálního průzkumu agentury Statista mezi 15 000 respondenty ve věku 18 až 64 let se ukázalo, že ve vyspělých evropských zemích je podíl nájemní formy bydlení poměrně vysoký: nejvyšší byl zaznamenán ve Švýcarsku (68 %) a v Německu (64 %). Nadpoloviční většina byla ještě v Rakousku (51 %), zatímco Francie měla nájemníků mezi respondenty 47 % a Itálie dokonce jen 24 %. Podstatný podíl byl i v Kanadě (42 %), v Japonsku (39 %) a v USA (37 %).

Naproti tomu východní velmoci Rusko a Čína dávají zjevně přednost vlastnictví. Podíl oslovených žijících v nájmech byl jen 11 %, resp. 14 %. V Rusku hraje roli masový převod původních sovětských státních bytů na lidi žijící v nich, ve většině případů bezplatný. V Číně zase sehrál roli historický faktor, kdy vlastnictví nemovitosti k bydlení bylo dlouhá léta jednou z mála dovolených investic.


Mohlo by vás zajímat: 9x zákon o pojištění osob a alkoholu


Ve velkých evropských metropolích hraje roli příliš vysoká cena bytů, kdy finanční zatížení při koupi na splátky je ještě podstatně vyšší než měsíční nájemné. Například nejdražší německé město Mnichov inzeruje 70metrový byt do vlastnictví na úvěr, jehož splátka se rovná bezmála polovině čistého příjmu běžné domácnosti, zatímco zatížení nájmem spolkne měsíčně „jen“ asi 25 % z příjmu domácnosti netto.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články