Rakušané chtějí finanční vzdělávání jako součást vyučování ve škole


			Rakušané chtějí finanční vzdělávání jako součást vyučování ve škole
23.10.2020 Zahraničí

Bezmála polovina rakouské populace je přesvědčena, že finanční vědomosti jsou nedostatečné a požadují silnější zastoupení vzdělávání v tomto oboru ve školách. Přitom subjektivní hodnocení vlastních znalostí se zlepšilo. Toto jsou hlavní závěry letošní ankety ohledně finančního vzdělávání provedené výzkumným ústavem Gallup.

Podle všeho se přece jen povědomí o financích a jak s nimi zacházet v Rakousku v poslední době zlepšilo. A přesto 49 % dotázaných respondentů hodnotí stav svých vlastních informací o financích i nadále jako nedostatečný. Přitom banky a pojišťovny, které tuto mezeru ve vědomostech v této oblasti dlouho vyplňovaly, stále více tuto svoji vůdčí roli ztrácejí. Převahu získává internet a „profesor Google“.

Podle výsledků studie odpovídali oslovení na otázku, kde jsou jejich hlavní zdroje informací o finančních záležitostech takto: rodiče (40 %), banky a pojišťovny (38 %), škola (32 %) a blízcí přátelé (31 %). V uplynulých třech letech získaly na významu velmi výrazně škola a internet, zejména ve věkové skupině pod 30 let, tedy digitálně zaměřená generace. U tohoto segmentu je také nejmarkantnější odklon od informačního zdroje bank.


Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2019 v Česku dle oPojištění.cz


Na otázku, kdo by měl vlastně občanům finanční vědomosti zprostředkovat, odpovědělo celých 61 % respondentů, že by to měla být škola nebo univerzita. A to bylo o pětinu více než ještě před třemi roky. Na dalších pozicích byly uváděny finanční instituce, tedy banky a pojišťovny.

„Finanční vzdělávání patří do školy. To je jediné místo, kde je možné institucionálně získat vědomosti o souvislostech mezi příjmy, daněmi, úroky, úsporami a penzijním zabezpečením. Finanční vzdělávání je základním pilířem rovnosti šancí mezi ženami a muži a mezi rodinami, které se liší v možnostech dát svým dětem v této oblasti do života více či méně ze svých vlastních vědomostí a zkušeností,“ konstatovala na okraj ankety vedoucí výzkumného ústavu Gallup Andrea Fronaschütz.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články