Letní nepřízeň počasí v Německu. Plnění dosáhla 650 milionů €


			Letní nepřízeň počasí v Německu. Plnění dosáhla 650 milionů €
4.9.2019 Zahraničí, Škody

Červnová nepřízeň počasí v Německu způsobila 250 000 pojištěných škod. Pojistitelé vyplatili celkově pojistná plnění ve výši 650 mil. EUR. 

Z výše uvedených celkových pojistných plnění připadlo 350 mil. EUR na 125 000 pojistných událostí týkajících se havarijně pojištěných vozidel. Účet za 120 000 škod, resp. pojistných událostí,  na domech, v domácnostech, u živnostníků a v průmyslu se vyšplhal na 300 mil. EUR. Z této částky připadá zhruba 260 mil. EUR na škody způsobené vichřicí a krupobitím a 40 mil. EUR na škody způsobené silným deštěm.

Do předběžné bilance škod, kterou zpracoval Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV), bylo zahrnuto několik na sebe navazujících tlakových níží, které v období od 3. do 12. června 2019 přecházely přes Německo. Závažnost škod způsobených nepříznivým počasím kolem letošních Svatodušních svátků podtrhuje srovnání s obdobnými škodami v roce 2018.


Mohlo by vás zajímat: Zajímavost: Uber kolektivně pojistil své řidiče ve Švýcarsku


Za celý minulý rok vykazuje statistika GDV škody z přírodních pojistných nebezpečí způsobené na domech, v domácnostech, u živnostníků a v průmyslu v celkové výši 2,6 mld. EUR. Pokud jde o škody na vozidlech způsobené živelními událostmi, zatím nejsou dané údaje k dispozici.

Bouřková fronta „Frank“, kterou doprovázel silný déšť, vichřice, krupobití a blesky,  řádila dne 3. června 2019 především v Dolním Sasku a Hesensku. Další níže nazvaná „Jörn“ táhla z Allgäu přes Horní Bavorsko až do Saska. Kroupy o velikosti golfového míčku ničily auta, střechy domů, okna a fasády. Navíc extrémně silný déšť zaplavil domy.

V průběhu jedné hodiny napršelo na některých místech až 50 litrů na jeden metr čtvereční. Pro srovnání je vhodné uvést, že v celém Německu činí roční srážky v průměru 800 litrů na jeden metr čtvereční, což znamená měsíčně 67 litrů. Na konci sledovaného období dne 12. června 2019 zasáhla některé oblasti Německa (Meklenbursko – Přední Pomořansko, Berlín, Braniborsko) vichřice „Klaus“ s poryvy větru až 120 km za hodinu.


Mohlo by vás zajímat: Obrovský únik dat v USA. Hackerka nesmazala své jméno u příspěvku


GDV upozorňuje, že pojištěné škody činily jen část celkových škod. V Německu jsou sice pojištěny tři čtvrtiny všech aut pro případ přírodních nebezpečí, ale zhruba každý druhý obytný dům nedisponuje pojistnou ochranou proti silnému dešti a povodním a záplavám. Deset nebo dokonce dvacet let staré pojistné smlouvy týkající se pojištění budov a domácností mají zpravidla v tomto směru mezery.

Pojištění je obvykle sjednáno jen pro případ vichřice, krupobití a blesku. Proto pojistitelé i organizace pro ochranu spotřebitelů radí majitelům domů, aby si prověřili vlastní pojistnou smlouvu a požádali případně pojistitele o potřebné rozšíření pojistné ochrany o ta pojistná nebezpečí, která nejsou ve stávající pojistné smlouvě zahrnuta.  Může jít ale i o náklady na odčerpání vody vniklé do domů (sklepů), náklady na vysušení domu/bytu a pokud je to nezbytné rovněž o náklady na demolici a stavbu nového domu.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články