Německo: Kooperují s Fintech firmami častěji banky, nebo pojišťovny?


			Německo: Kooperují s Fintech firmami častěji banky, nebo pojišťovny?
20.3.2020 Zahraničí

Kooperace fintechu s velkými společnostmi získávají v Německu stále větší oblibu. Poradenská společnost PwC nyní napočítala přesně 2102 případů, kdy německé finanční startupy spojily své síly s bankou, pojišťovnou nebo jiným etablovaným podnikem, případně s jinou podobně mladou fintech firmou.

Ukazuje se, že počet takových spoluprací rostl exponenciální řadou: v roce 2013 to bylo 15 kooperací, v roce 2017 už 521 případů. Dalších více než 500 spoluprací vzniklo i v letech 2018 a 2019. Nejvýznamnějšími partnery Fintechu v Německu jsou banky: kooperují celkem v 693 případech. Hodně pozadu za nimi jsou pojišťovny (352), a na třetím místě jsou mediální firmy (127).

Nicméně podle studie PwC jsou pojišťovny v tomto směru dynamické a jsou na dobré cestě své statistiky vylepšit. Pokud se týká operativních kooperací, pojišťovny v období leden až červenec 2019 dokonce poprvé banky předběhly, a sice se 72 nahlášenými spolupracemi oproti 70 bankovním kooperacím.


Mohlo by vás zajímat: Vladimír Přikryl: Změna zdanění rezerv byla diskutována od přijetí SII!


Pojišťovny jsou také agilnější: banky samy od sebe aktivně vstoupily do kooperace se startupy v 19 případech, zatímco pojišťovny dokonce už v 61 případech. Přitom záběr činností sahá u mladých firem od mobilit před drony až po využití internetu věcí.

„I když ještě není k dispozici finální vyhodnocení dat, ukazují čísla na možný obrat trendu,“ řekl Sven Meyer, šéf sféry Fintechu v PwC Německo. Počet finančních investic do fintechu zůstává s číslem 56 společně za banky i pojišťovny sice zpátky za čistě operativními případy kooperací, s ohledem na srovnání s předchozími lety se ale odstup mezi těmito formami podstatně snižuje.


Mohlo by vás zajímat: Návrhy ESA k PRIIPs: Cesta od špatného k horšímu


„Zejména u bank to vypadá tak, že nyní vstupují do spolupráce s fintechem celkově méně, než činily v obou předchozích letech. Nicméně pokud se už k takovému spojení sil rozhodnou, pak očividně s podstatně větším nasazením a konsekvencemi,“ tvrdí Sven Meyer.

A jiný expert na fintech poradenské společnosti PwC, Sascha Demgensky, kolegu doplňuje: „Nasazení podílnického kapitálu zdůrazňuje, jakou důležitost etablované finanční instituce kooperacím přikládají. Je zde už dost pozitivních příkladů. Čím silnější je finanční angažmá velkých hráčů, tím větší se jeví šance na konečný úspěch takové kooperace.“

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Je velmi cool a dobré...

Míša Burešová,  20. 3. 2020

Je velmi cool a dobré, že lze zvlášťnou pomoc mladší generaci. Pomoc při rozvoji v zemi. Zahraniční společnost je ale nekupují za centem, pak se snaží získat a společnost zůstat peníze dolarů. Mimochodem, takto funguje Apple, neinvestují spoustu peněz do vývoje technologií, návštěvníci, berou a kupují společnost nebo startup, který je zajímá. Na webu https://pujckytipy.cz/ jsme také viděli mnoho podobných zajímavých informací. Nechte technologii monopolizovat.

RSS

Související články