Pojišťovna AGCS se obává větších občanských nepokojů kvůli koronavirové krizi


			Pojišťovna AGCS se obává větších občanských nepokojů kvůli koronavirové krizi
27.5.2021 Zahraničí

Pandemie je jednou z hlavních příčin pro rozšíření civilních nepokojů, protože se kvůli ní zvětšují již dlouho existující nerovnost, nedostatky a nesrovnalosti, jež se v krizi dostávají do popředí. K tomuto závěru dospěla analýza průmyslového pojistitele AGCS.

K tomu mohou připravit půdu pro budoucí turbulence i spiklenecké teorie a v mnoha případech přinesou i škody na zdraví. Například teorie, že 5G technologie je ve spojitosti se šířením koronaviru, aniž by byla jakkoli podložena, vedla v uplynulém roce k řadě úmyslně založených požárů na vysílačích signálu ve Velké Británii a jiných evropských zemích.


Mohlo by vás zajímat: ČAP k 1Q 2021: Tempo růstu trhu znatelně zpomalilo!


„Naštěstí v uplynulých pěti letech výrazně ubylo velkých teroristických událostí. Počet, rozsah a délka trvání občanských nepokojů a protestů je naproti tomu zarážející. A viděli jsme, že firmy utrpěly během nich významné ztráty,“ podotkl Björn Reusswig, vedoucí odboru Global Political Violence and Hostile Environment Solutions v AGCS. „Občanských nepokojů výrazně přibylo. Jejich podněty se týkaly témat materiálního nedostatku i policejní brutality, a vyskytovaly se v různých částech světa. Důsledky působení pandemie COVIDU-19 ještě situaci zhoršily – ekonomické oživení je vzdálené, což frustraci i počet protestů ještě pravděpodobně navýší.“


Mohlo by vás zajímat: Tři druhy pojišťoven z pohledu pojištění osob (1. díl)


Verisk Maplecroft, výzkumná firma zaměřená na globální analýzu rizik, vychází z toho, že 75 států světa do konce roku 2022 zažije vzestup protestů. Ve více než 30 zemích – zejména na evropském a americkém kontinentu – budou občanské vzpoury a protestní aktivity dokonce silné. Nicméně už v roce 2020 způsobilo politické násilí velké škody pro pojišťovny. A to přesto, že většina protestů ve 140 městech USA po smrti občana Georga Floyda proběhla v míru a poklidně. Ale i tak požáry založené v této souvislosti nebo vandalismus a rabování na demonstracích způsobily odvětví pojištění podle amerického zpravodajského webu Axios škody ve výši od jednoho do dvou miliard USD.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články