Rakušané se do důchodu vesměs těší


			Rakušané se do důchodu vesměs těší
11.10.2019 Zahraničí

Aktuální studie společnosti Telemark Marketing ve spolupráci s iniciativou seniors4success ukázala očekávání rakouské veřejnosti k tématu penze a spokojenost důchodců se životem v postproduktivní fázi.

Studie ukazuje, že převažuje pozitivní vnímání. Lidé se na důchod těší. Dvě třetiny zaměstnaných osob chce i v penzi dále pracovat: buď v dobročinných aktivitách, anebo za peníze (v roce 2017 to byla necelá polovina). Současně vzrostl odpor vůči zastropování přivýdělku k penzi, což souvisí s vyšší pracovní aktivitou současných důchodců. Téměř čtvrtina (23 %) se do penze vysloveně těší, u dalších 31 % převažuje těšení nad obavami. Neutrální postoj zaujímá 39 %, zatímco obavy vyjádřilo necelých 7 % dotázaných.

80 % pracující populace už od věku 45 let přemýšlí o tom, jak by si chtěli uspořádat svůj život v penzi. Většinou přitom akceptují vyšší věk odchodu do důchodu, jenž byl mezitím stanoven. Za ideální dobu nástupu do důchodu považují nyní 62 let, když ještě před dvěma lety byla o 2 roky nižší (60).


Mohlo by vás zajímat: Michal Fremr a Radek Novák: „STAR“ má ambice zlepšit český pojistný trh


Ve srovnání s rokem 2017 uvádělo ovšem dvakrát tolik respondentů, že byli „k odchodu do penze nuceni“, a to větším či menším tlakem. Na důchod se cíleně připravuje nyní více lidí než v minulosti: aktuálně to uvedlo 42 % oslovených, zatímco v roce 2017 se aktivně chystalo na penzi jen 17 % dotázaných.

Hlasitěji jsou požadována opatření k odstranění chudoby žen ve stáří a podstatnému zvýšení minimálních penzí.Všeobecně se dá říci, že vztah k postproduktivnímu období v životě se v Rakousku za poslední dva roky posunul a že toto téma v myšlení lidí významně rezonuje.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články