Konference IE v Praze: Kde leží možnosti k lepší ochraně klienta?


			Konference IE v Praze: Kde leží možnosti k lepší ochraně klienta?
7.6.2022 Pojistný trh

Insurance Europe (IE) uspořádala 12. mezinárodní konference k pojišťovnictví, kterou v pražském paláci Žofín navštívilo téměř 400 specialistů na pojišťovnictví. Téma konference znělo s názvem „Closing the Gaps – protection for all“.

Zásadní vystoupení k této otázce měl Andreas Brandstetter, prezident IE. Zdůraznil, že značné mezery v ochraně existují v celém světě. Jejich zaplňování vyžaduje koordinovanou akci politiků, pojistitelů a veřejnosti. Brandstetter, který je výkonným ředitelem a předsedou představenstva skupiny UNIQA,  specifikoval následující tři oblasti s významnou mezerou v ochraně:

  • nedostatečné krytí penzí – vlády napříč světem čelí obrovské výzvě, pokud jde o zajištění financování penzí, neboť ve většině zemí světa se snižuje počet zaměstnanců, resp. pracujících v aktivním věku, a zvyšuje se počet důchodců. To má pochopitelně dopady na veřejný průběžný penzijní systém (pay-as-you-go),
  • nedostatečné krytí přírodních katastrof – i když existuje napříč světem dosti rozdílná situace, tak rozsah mezery v ochraně je v případě přírodních katastrof podle Brandstettera často šokující a může být obzvláště akutní pro nově se rozvíjející země (emerging countries). Změna klimatu přitom tento problém zesiluje,
  • nedostatečné krytí pro kybernetická rizika – pokračující kybernetické útoky názorně ukazují, jak jsou společnosti a ekonomiky ohroženy online zločinci. Z tohoto důvodu existuje jasná potřeba zvýšit kybernetickou odolnost.

Mohlo by vás zajímat: Markéta Šichtařová: Krutá pravda o zdražování


Po vymezení výše uvedených mezer se Brandstetter věnoval tomu, jak by mohli pojistitelé přispět k jejich zúžení. K větší udržitelnosti národních penzijních systémů by mohly napomoci vícepilířové penzijní systémy, kde pojistitelé hrají klíčovou úlohu ve 2. pilíři (zaměstnanecké penzijní pojištění) a ve 3. pilíři (dobrovolné smluvní pojištění – v ČR například soukromé životní pojištění).  Ovšem aby jejich aktivity vyústily v úspěch, tak politikové musejí veřejnosti objasnit, že je třeba na důchod více spořit. Příslušné cílové skupiny by měly být ale povzbuzeny prostřednictvím daňových motivací, služeb evidence a sledování důchodů nebo zavedením automatického začleňování do zaměstnaneckého penzijního plánu (auto-enrolment).

K přírodním katastrofám Brandstetter uvedl, že tvůrci politik musí učinit maximum k omezení klimatické změny, která již významně zvyšuje četnost a závažnost přírodních katastrof. Současně je životně důležité urgentně realizovat opatření k adaptaci na měnící se klima. I když hlavní zodpovědnost v tomto směru mají veřejné orgány, tak pojistitelé mohou rovněž napomoci adaptačnímu úsilí svými rozsáhlými přelomovými schopnostmi v modelování. Pokud je to možné, ve hře musí být i veřejnost, která by měla učinit své domy odolnějšími vůči přírodním katastrofickým událostem.  


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Budou pojišťovny zdobit nástěnky?


V oblasti kybernetických rizik je podle Brandstettera nezbytné udělat více, přestože povědomí o nutnosti ochrany před těmito riziky roste jak v podnikatelské sféře, tak i u občanů. Pojistitelé jsou aktivní a rostoucí počet poskytovatelů předkládá k využití odpovídající pojistné produkty. Brandstetter ovšem upozornil na řadu bariér v této oblasti. Mezi ně patří především nedostatek dostupných dat k modelování a oceňování (resp. ke stanovování sazeb), což limituje rozvoj trhu. Tvůrci politik mohou tento problém vyřešit například tím, že povolí pojistitelům přístup k údajům o kybernetických incidentech, a to v agregované a anonymizované podobě. To by pojistitelům umožnilo zvýšit kapacity v modelování a tudíž rovněž nabídku pojistné ochrany.

V závěru svého vystoupení Brandstetter zdůraznil nutnost, aby tvůrci politik zajistili, že regulatorní rámce budou plnit svůj účel a že pravidla nebudou fungovat jako bariéra vůči nabízené pojistné ochraně, nebo vůči kapacitě pojistitelů v oblasti investování do národního hospodářství. Kromě toho pravidla nesmí zbytečně odrazovat pojistitele od využívání nástrojů, jako jsou umělá inteligence a zvětšený objem dostupných dat, neboť tyto nástroje mohou dále snížit mezery v pojistné ochraně.


Mohlo by vás zajímat: Abeceda pojištění majetku s Pillow: D jako domácnost


Svoji zdravici přednesl i prezident ČAP Martin Diviš, který promluvil o významné roli pojistitelů v situaci, kdy celá společnost vstupuje do obtížných časů. V momentech, kdy je společnost zranitelná, pojistitelé podle něj přinášejí stabilitu, bezpečí a jistotu. Zároveň vyzval k podpoře Ukrajiny. A to nejen barvami obleku či kravaty. Je zapotřebí si uvědomit, že i když jsme se dokázali vzpamatovat z prvotního šoku, stále 700 km od nás probíhá brutální válečný konflikt. A není to lokální válka, ale nevyprovokovaný útok agresora na naše společné hodnoty, na právo na sebeurčení a na samotné základy demokratických principů.  Evropa čelí bezprecedentní situaci vzhledem k dopadům pandemie COVID-19 a války na Ukrajině. Velkou výzvou je inflace, zejména pokud jde o to, jak udržet pojištění cenově dostupné. Pojišťovny a pojištění jsou tady právě pro zlé časy, když má celá společnost potíže. Pojišťovny musí více hrát stabilizující roli, která zmírní následky krizí právě pro ty, kteří jsou slabí a zranitelní," řekl Martin Diviš.

Jeho slova potvrdil i český ministr financí Zbyněk Stanjura, který se ve svém proslovu zaměřil také na systém regulací: „Měli bychom se pečlivě zabývat revizí regulace. Domnívám se, že by bylo lepší zastavit jakoukoli novou regulační zátěž, a to do doby, než podniky dostanou příležitost řádně implementovat současný systém a následně vyhodnotit jeho dopad. To platí zejména pro finanční sektor, a to včetně pojišťovnictví.“ 


Mohlo by vás zajímat: Pojistný obzor slaví 100 let!


Jako samostatní řečníci, mimo panelové bloky, vystoupili se svými inspirativními prezentacemi třeba místopředsedkyně Evropské komise a jedna z nejmocnějších žen Česka Věra Jourová nebo Ekhosuehi Iyahen, generální tajemnice Fóra pro rozvoj pojištění. Dopolední program se dále zaobíral tématy, proč lidé nekupují pojištění nebo kde jsou pro nás rizika. Mezi panelisty v dopolední části patřili Claudia Donzelmannová, globální ředitelka pro regulatorní a veřejné záležitosti z Allianz či Jérôme Jean Haegeli, hlavní ekonom skupiny Swiss Re Institute. Odpolední část rozdělila řečníky do dvou oblastí, a to na životní a neživotní panel. Hosté si poslechli názory například ředitelky francouzské asociace Florence Lustman a tajemnice pro dohled nad pojišťovnami ve Slovinsku Mojca Rome. V panelových diskuzích vystoupili například i europoslanec Ondřej Kovařík nebo vedoucí sekce dohledu nad finančním trhem ČNB Zuzana Silberová.


Mohlo by vás zajímat: Opravy elektroaut jsou výrazně dražší. Pojistné by však stoupat nemělo


„Jsem velmi rád, že si Insurance Europe pro pořádání své 12. konference zvolila právě Prahu. Ukazuje to význam České republiky nejen v rámci střední Evropy, ale i celé Evropské unie. Především s ohledem na blížící se předsednictví naší země v Radě EU to dává dobrý signál celému pojistnému trhu,“ uzavírá akci výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Více informací ZDE

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články