Marek Černoch: Posunutím zkoušek jsme pomohli pojistnému trhu!


			Marek Černoch: Posunutím zkoušek jsme pomohli pojistnému trhu!

Senátoři odsouhlasili prodloužit o 6 měsíců (tedy do 1. 6. 2021) přechodné období stanovené zákonem o distribuci pojištění a zajištění, které upravuje způsob přechodu na nový systém prokazování odborné způsobilosti. Po tuto dobu bude distributorům umožněno prokazovat odbornou způsobilost stávajícími doklady a současně si doplnit zákonem požadovanou odbornost prostřednictvím odborné zkoušky. Jak tento krok vnímá výkonný ředitel České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování Marek Černoch?

Po projednání Poslaneckou sněmovnou byl na plénu Senátu schválen odklad odborných zkoušek, což považuji za obrovskou „pomocnou ruku“ lidem pracujícím v pojišťovnictví. Tento rok byl z důvodu Covid-19 a opatřeními k zabránění šíření nákazy pro všechny velice náročný.

Jeden z důsledků bylo zastavení odborných zkoušek pro segment pojišťovnictví, což dostalo do kritické situace několik desítek tisíc lidí. Neprodloužení lhůty ke složení zkoušky odbornosti by mělo pro distributory pojištění fatální dopad v podobě zániku či odnětí oprávnění k činnosti nebo výpovědí smluv o spolupráci či pracovních smluv zaměstnanců. Přišli by o práci. Vedle toho hrozila i kritická situace ve sjednávání nových pojistek a servisování již platných pojistných smluv.


Mohlo by vás zajímat: Anketa Pojišťovna roku 2019–2020: Jubilejní ročník ovládla Allianz


Díky obrovskému úsilí a práci se nám ve spolupráci s dalšími profesními asociacemi, MFČR, ČNB, a hlavně zákonodárci podařilo zvládnout náročný legislativní proces a posunout dobu na složení zkoušek o 6 měsíců, což dává prostor všem, kteří zkoušku z důvodu celostátních opatření nestihli, si ji dodělat. A tím v této nelehké době pomoci jednomu ze segmentů trhu, který zastupujeme.

Marek Černoch
Výkonný ředitel České asociace společností finančního poradenství a zprostředkování

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Pomohli? Komu?

Pojišťovák,  7. 2. 2021

A komu jste tím pomohli? Možná pár kamarádům kteří se na to vybodli v řádném termínu. Kdo chtěl, termín si najít mohl. Navíc alespoň by se vyčistil trh. Pojišťováků je jako psů, stačila by klidně polovina, alespoň by si mohli slušně vydělat a taky pojišťovny by si jich víc vážily.

Související články