Cebia: Analýza trhu ojetých vozidel


			Cebia: Analýza trhu ojetých vozidel
12.12.2019 Spektrum

Společnost Cebia provedla analýzu trhu ojetých vozidel určených k prodeji v prvních třech kvartálech roku 2019 s cílem identifikovat trendy a strukturu trhu. Jednotlivé sledované parametry byly vyhodnoceny na vzorcích prodávaných ojetých vozidel a byly doplněny z dat Svazu dovozců automobilů (SDA), importérů vozidel, informací zveřejněných autobazary, z interních dat a zkušeností společnosti Cebia a z dalších zdrojů.

V prvních třech kvartálech letošního roku došlo meziročně jen k velice mírnému navýšení počtu dovezených ojetých osobních automobilů ze zahraničí (nárůst 0,5 %), oproti situaci v polovině roku jde však o výraznější nárůst, neboť v prvních šesti měsících došlo letos v případě dovozů ojetin naopak k meziročnímu poklesu o 2,7 %.

Alarmující však je kvalita dovážených ojetých aut, neboť každé páté je starší 15 let a podle analýzy, kterou Cebia zpracovala letos na podzim, je jen mezi dovezenými vozy ve stáří od 3 do 11 let každé dvacáté po totální havárii. Průměrné stáří letos dovážených ojetin je 10 let, průměrné stáří všech prodávaných ojetin dovezených letos či v dřívějších letech je 11 let, zatímco průměrné stáří prodávaných ojetin s českým původem je zhruba 7,5 roku. Ve třetím kvartálu navíc došlo k dalšímu zestárnutí českého vozového parku, který již téměř atakuje hranici 15 let (14,87 roku). Podíl prodávaných ojetých aut s tuzemským původem klesl o tři procentní body (na 50 %), o které posílily ojeté vozy dovezené z Německa. 


Mohlo by vás zajímat: Průměrná mzda vzrostla reálně o 4,0 %. Jak je na tom pojišťovnictví?


Průměrná cena ojetých aut prodaných od letošního ledna do září činila 226 200 Kč. Zatímco meziročně stoupla o 0,5 %, mezikvartálně došlo k jejímu mírnému poklesu, který je způsoben především tím, že se na trhu přestaly ve větší míře vyskytovat zánovní a mladé ojetiny z ukončených krátkodobých operativních leasingů, které významně ovlivnily trh v druhé polovině loňského roku a v první polovině letošního. S klesající cenou, ale rovněž s menším množstvím zánovních ojetin souvisí i mírný nárůst podílu aut, která vykazují vyšší kilometrový nájezd než 100 000 km. Průměrná hodnota udávaná na tachometru byla 156 000 km. Vývoj počtu dovážených ojetin Zdroj CEBIA

Zdroj: CEBIA

Nejprodávanějším modelem ojetých vozů byla opět Škoda Octavia, která meziročně svůj podíl navíc mírně navýšila. Prodávala se zejména v dieselovém provedení (71 %), což je o 16 procentních bodů více, než kolik je průměr celého trhu prodávaných ojetých vozidel. Hlavním důvodem je, že tato vozidla jsou hojně zastoupena ve firemních flotilách i v rámci operativních leasingů, proto je i jejich průměrné stáří nižší než je průměr trhu. Z hlediska ceny lze v příštím roce u zánovních a mladých dieselových Octavií s motorem 1.6 TDI očekávat stagnaci, nebo dokonce i nárůst.


Mohlo by vás zajímat: ČAAS: Poslanec chce zabránit řidičům využívat předplacené asistenční služby


Důvodem je, že po vstupu Škody Octavia 4. generace v příštím roce nebudou na trhu již nové Octavie se slabším dieselovým motorem, neboť se mají vyrábět už jen ve variantě 2.0 TDI. Podle dat z trhu a předpokládaného vývoje je nyní ideální okamžik pro koupi naftové Octavie ve variantě 1.6 TDI. Ojetá vyjde v naftové verzi levněji než benzínová 1.4 TSI ve stejném stáří, její provoz je levnější a její cena by měla dle očekávání být stabilnější. 

Podíl prodávaných naftových ojetých vozů na trhu byl 55 %. Zajímavé je, že zatímco meziročně došlo k poklesu podílu vozů s naftovým motorem o zhruba 3 procentní body, v porovnání s čísly za první pololetí letošního roku došlo naopak k jejich navýšení rovněž o 3 procentní body. Prakticky jde o první potvrzení toho, že poptávka po dieselech opět ožívá a že vliv aféry Dieselgate na český trh prodávaných ojetin definitivně pominul, o čemž svědčí například i vývoj ceny mladých benzínových Octavií, která sice přechodně vzrostla, ale již se vrátila na běžnou očekávanou úroveň. O tři procentní body, o které posílily naftové motory, naopak oslabily ty benzínové.

Další podrobnosti a ukazatele trhu s ojetými vozidly jsou uvedeny ZDE.

Zdroj: Cebia

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

ojeté vozy

Radek22,  17. 12. 2019

raději koupím ojeté auto než předržený nový auto, bohužel nekradu...

Související články