Portál Právo pro všechny: Ujetí z místa dopravní nehody a sankce v ČR a Německu


			Portál Právo pro všechny: Ujetí z místa dopravní nehody a sankce v ČR a Německu
16.12.2021 Spektrum

Nedovolené opuštění místa dopravní nehody bez potřebné výměny údajů o pojištění vozidel není bohužel ojedinělou záležitostí. I proto je takové jednání přísně posuzováno. V případě vyjetí za hranice vás navíc může výše sankcí ve srovnání s Českou republikou nemile překvapit.

Nejprve je třeba si definovat, co je dopravní nehoda. Jde o takovou událost v provozu na pozemních komunikacích, která se stala nebo byla započata na pozemní komunikaci, a při níž došlo v přímé souvislosti s provozem vozidla:

  1. k usmrcení nebo zranění osoby, 
  2. ke škodě na majetku.

V případě, že se stanete účastníkem dopravní nehody, jste povinni:

  1. neprodleně zastavit vozidlo,
  2. poskytnout pomoc případným zraněným osobám (přivolání záchranné služby na tel. čísle 155, popř. 112, která vám poskytne další instrukce),
  3. pokud je to možné, zamezit vzniku dalších škod (zabezpečení místa nehody výstražným trojúhelníkem, přivolání hasičů v případě vytékání nafty či benzínu atd.),
  4. pokud na místě nejsou zraněné osoby a místo nehody je zabezpečené, je třeba začít spolupracovat s dalšími účastníky dopravní nehody (či policií) při zjištění příčin nehody a výměně údajů o své osobě a vozidle.

Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2020 v Česku dle oPojištění.cz


O zavinění dopravní nehody rozhodují odpovědnostní pojišťovny, u kterých jsou vozidla pojištěna, na základě dostupných důkazů (např. policejní protokol, záznam o dopravní nehodě, fotografie, svědecké výpovědi atd.). Předáním svých údajů dalším účastníkům dopravní nehody tedy pouze plníte svou zákonnou povinnost.

Skutečnost, že jste byli účastníky dopravní nehody, je třeba také nahlásit vaší odpovědnostní pojišťovně (tzv. povinné ručení) a vyjádřit se k zavinění nehody. V případě nezaviněné dopravní nehody můžete uplatnit nárok na náhradu škody u odpovědnostní pojišťovny viníka nehody.

Je třeba myslet na to, že povinnost poskytnout první pomoc nemají pouze přímí účastníci dopravní nehody, ale všechny osoby, které se u dopravní nehody vyskytnou. Nezapomeňte však také na vaši bezpečnost, a to zejména na frekventovaných či víceproudých komunikacích.


Mohlo by vás zajímat: ČAP Insurance talk: U mikrofonu Petr Jedlička


Hrozící sankce v České republice

V případě nesplnění výše uvedených povinností se dopouštíte přestupku. Tomu, kdo nedovoleně opustí místo dopravní nehody nebo se neprodleně nevrátí na místo dopravní nehody po poskytnutí nebo přivolání pomoci nebo po ohlášení dopravní nehody, hrozí v České republice uložení pokuty od 2.500 do 5.000 Kč. Příkazem na místě (dříve tzv. bloková pokuta) lze uložit pokutu do 5.000 Kč. Za spáchání dopravního přestupku ujetí od dopravní nehody může být řidiči uloženo až 7 bodů v rámci bodového hodnocení řidičů. V případě opakovaného ujetí z místa dopravní nehody v období dvanácti po sobě jdoucích kalendářních měsíců hrozí řidiči uložení zákazu řízení na dobu od jednoho do šesti měsíců.

Pokud řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc (ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného), dopouští se trestného činu neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku. Za spáchání trestného činu hrozí odnětí svobody až na pět let nebo zákaz činnosti.

Pokračování článku ZDE.


Mohlo by vás zajímat: Jaroslav Besperát: Přínosy pandemie? Jednoznačně digitalizace trhu…


D.A.S. pojišťovna právní ochrany

D.A.S. pojišťovna právní ochrany je s čtyřiadvacetiletou tradicí v České republice jedničkou na trhu s právní ochranou (dle České národní banky se podílí téměř 92 % na nákladech na pojistná plnění celého trhu s právní ochranou). D.A.S. je jedinou specializovanou a nezávislou pojišťovnou svého druhu u nás. Svým klientům nabízí nonstop dostupný kvalitní právní servis, který se prolíná mnoha oblastmi života i podnikání. Zabývá se také edukací a přispívá k rozvoji právního povědomí ve společnosti. Ve své praxi se pojišťovna opírá o zkušenosti z více než stoleté tradice firmy i o své mezinárodní zázemí. Působí nejen v Evropě, ale také v Kanadě nebo Jižní Koreji.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články