Budoucí vývoj životního pojištění ve střední a východní Evropě


			Budoucí vývoj životního pojištění ve střední a východní Evropě
27.1.2021 Zahraničí

Renomovaný Swiss Re Institute (SRI) zveřejnil publikaci pod názvem „Hluboké ekonomické vhledy: Výroční kompendium 2020“. Jedno z 38 prezentovaných odborných témat se týká budoucího vývoje životního pojištění ve střední a východní Evropě.  

Hlavní výstupy z výzkumu

  • země střední a východní Evropy zůstaly odolné vůči zpomalení evropského průmyslového sektoru (např. německého), a to vzhledem k diversifikovanější ekonomické struktuře,
  • domácí, spíše než exportní poptávka, se stala hlavním motorem růstu díky velmi silnému zvýšení mezd a veřejných investic,
  • silný vzestup kupní síly napomůže vzestupu celkové pojištěnosti v regionu střední a východní Evropa,
  • SRI očekává, že v příštích pěti letech bude činit průměrný růst pojistného životního pojištění v zemích střední a východní Evropy 7 %, což je čtyřikrát vyšší tempo růstu než průměrné tempo růstu v uplynulé dekádě. Ve srovnání s vyspělými pojistnými trhy by mělo být toto tempo růstu značně vyšší.

Poslední dva uvedené závěry jsou pro pojišťovnictví zemí střední a východní Evropy veskrze pozitivní. Bude ale účelné se na argumentaci SRI podívat blíže.


Mohlo by vás zajímat: Martin Žáček a Robert Gauci: Jak probíhá spojení pojišťoven UNIQA a AXA?


SRI předpokládá, že v příštích letech bude v zemích střední a východní Evropy domácí poptávka nadále podporovat ekonomický růst, ačkoli růst hrubého domácího produktu zpomalí s ohledem na „slabost“ evropského průmyslového sektoru. SRI věří, že ekonomická odolnost podpoří v zemích střední a východní Evropy rovněž poptávku po pojištění, neboť v těchto zemích stále existují významné mezery v pojistné ochraně. Například pojistné produkované z neživotního pojištění v uplynulé dekádě silně rostlo, ale nikoli tak rychle jako hrubý domácí produkt, což se odrazilo v poklesu celkové pojištěnosti pod úrovně dosažené před globální finanční krizí. To je zčásti dáno přílišným zaměřením na automobilový sektor a nedostatečnými inovacemi v jiných pojistných odvětvích.

V příštích pěti letech SRI očekává postupný růst celkové pojištěnosti. Pojistné ve stálých cenách by mělo růst v zemích střední a východní Evropy více než dvojnásobným tempem oproti průměru vyspělých pojistných trhů. Celková pojištěnost je v zemích střední a východní Evropy nízká a v roce 2018 se dostala pod průměr nově se rozvíjejících zemí, neboť ostatní nově se rozvíjející země uzavírají mezeru v pojistné ochraně rychleji. Nízké úrokové sazby zůstávají všude výzvou, ale výhled pro životní pojistitele ze zemí střední a východní Evropy je podle SRI slibný.   


Mohlo by vás zajímat: Martin Diviš: Pojišťovny jsou klientům blíž než dříve


Vzhledem k silnému růstu kupní síly vidí SRI v příští dekádě potenciál pro zúžení mezery v pojistné ochraně, jelikož pojištění by mělo být pro domácnosti relativně dostupnější. Proto v letech 2020–2024 SRI očekává, že růst průměrného ročního pojistného životního pojištění bude v zemích střední a východní Evropy přes 7 %.   

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články