Zajímavost: Katar zavádí zdravotní pojištění pro zahraniční pracovní síly


			Zajímavost: Katar zavádí zdravotní pojištění pro zahraniční pracovní síly
30.12.2021 Zahraničí, Produkty

Chystáte se pracovat v Kataru? Máme pro vás dobrou zprávu. Podle nového zákona musejí zaměstnavatelé v Kataru v budoucnu nabídnout zahraničním zaměstnancům a jejich rodinám zdravotní pojištění. 

O Kataru je známo, že je to emirát v jihozápadní části Perského zálivu. Země se nachází na poloostrově vybíhajícím z většího Arabského poloostrova do Perského zálivu. Na jihu hraničí v délce 60 km se Saúdskou Arábií, zbylé strany jsou obklopeny mořem. Tato země vzkvétá díky těžbě a zpracování ropy a zemního plynu. V zemi pracuje značné množství pracovníků ze zahraničí, a to nejen ve stavebnictví. Ovšem pracovní a životní podmínky těchto zahraničních pracovníků jsou již delší dobu trnem v oku lidskoprávním organizacím. I z tohoto důvodu se stalo hodně diskutovaným či dokonce sporným například rozhodnutí o konání mistrovství světa ve fotbale v této zemi.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Co může po volbách „zatopit“ pojistnému sektoru?


Je jasné, že Katar se snaží vylepšit svůj obraz. Proto podle nového zákona musejí zaměstnavatelé v Kataru v budoucnu nabídnout zahraničním zaměstnancům a jejich rodinám soukromé zdravotní pojištění. Kromě toho musejí všichni návštěvníci Kataru sjednat zdravotní pojištění, které jim po dobu jejich pobytu v této zemi poskytuje pojistnou ochranu. Nyní mají obyvatelé pocházející ze zahraničí a zahraniční návštěvníci na základě úhrady relativně nízkého poplatku za státní zdravotní kartu bezplatný přístup k veřejné základní péči a zaměstnavatelé nejsou povinni sjednávat doplňkové soukromé zdravotní pojištění. Přitom je nutno brát v úvahu, že zahraničních zaměstnanců je v malém Kataru opravdu velký počet. Dokresluje to ta skutečnost, že státní příslušníci Kataru se na celkovém obyvatelstvu podílejí toliko 10 %.

Zmíněný zákon byl již zveřejněn a má nabýt účinnosti po třech měsících od vydání v příslušném úředním listě. Je zajímavé, že důvod zavedení soukromého zdravotního pojištění pro zahraniční zaměstnance a jejich rodiny není znám. Pokud má tento krok utlumit kritiku pracovních a životních podmínek zahraničních pracovníků, tak podle VWH se o tom dá pochybovat.


Mohlo by vás zajímat: Vývoj povinného ručení 2021: Dynamika růstu pojistného výrazně zpomaluje!


Věcně je o novém pojištění zatím jen málo informací. Nad rámec článku lze dodat, že v případě potřeby by mělo toto pojištění umožnit pojištěným osobám využít zdravotní péči v Kataru jak ve státních zařízeních, tak v soukromém sektoru. Zaměstnavatelé budou povinni zajistit zdravotní péči pro zahraniční pracovníky u pojišťoven registrovaných na ministerstvu zdravotní péče.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články