Jaká je solventnostní situace německých životních pojistitelů?


			Jaká je solventnostní situace německých životních pojistitelů?
15.9.2021 Zahraničí

Podle stanoviska německého Svazu pojištěných (Bund der Versicherten e.V., BdV) lze považovat stav solventnosti pojistitelů za „dramatický“. Toto stanovisko se opírá o studii, kterou BdV zpracoval v roce 2020.

Podle této studie má potíže v oblasti solventnosti 23 z celkem 80 zkoumaných životních pojistitelů. 42 pojišťovacích podniků provozujících životní pojištění může prokázat minimální solventnost jedině s pomocí přechodných opatření nebo s pomocí finančních prostředků klientů.  Co se má tímto „zásahem do peněženky“ na mysli? Šéf BdV Axel Kleinlein tím rozumí ještě nepřidělené přebytky, jež patří pojištěným osobám jako například podíly na zisku. Ke zlepšení solventnostní situace navrhují Kleinlein i Zielke „odchod“ od určitého „tlaku“ na doživotní renty.


Mohlo by vás zajímat: Podpojištění je znovu na scéně, kvůli dražším stavebním materiálům


Dramatičnost situace spočívá podle výše zmíněných osob v tom, že bez finančních prostředků z fondů přebytků (podílů na zisku) by se němečtí životní pojistitelé dostali na průměrnou solventnostní hodnotu toliko ve výši 129 %. Pokud by ovšem byly všechny tyto přebytky (podíly na zisku) pojištěným osobám vyplaceny, tak více než polovina německých životních pojistitelů by prý měla značné problémy. Kleinlein používá dokonce slovo „angezählt“, jež pochází z boxu a znamená, že boxer je „odpočítán“, a prohrál tak zápas. Podle jeho názoru by někteří němečtí životní pojistitelé nepřežili příští roky. Řešením by mohlo být zmírnění tlaku na sjednávání doživotních rent v rámci podporovaného zabezpečení na stáří. Na základě režimu Solventnost II musejí pojistitelé nyní vytvářet vysoké solventnostní prostředky, aby mohli akceptovat vysoká rizika a konkrétně riziko dlouhověkosti u pojistných smluv penzijního pojištění


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Na dr. Googla bacha!


Studie zkoumala také další rizika, jako jsou tržní riziko, diversifikace a ziskovost. BdV ji považuje za transparentní. Kleinlein přitom přiznává, že z podobné studie zkoumající velké evropské pojišťovny vycházejí němečtí životní pojistitelé vcelku dobře. Redakce VWH k tomu ale dodává, že ze Zielkeho studie pochopitelně nevyplývá, kteří životní pojistitelé jsou pod drobnohledem německého orgánu dohledu, kterým je BaFin (Spolkový ústav pro dohled nad finančními službami).

Dále je třeba zmínit stanovisko Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV). Ten kritizuje především používání „očištěných“ solventnostních kvót. GDV tvrdí, že solventnostní situace německých životních pojistitelů je průkazně lepší oproti tomu, jak ji vykresluje studie BdV. Žádný klient si prý nemusí dělat starosti, pokud jde o jeho životní pojištění, neboť garantovaná plnění jsou zajištěna, což potvrzují propočty pro příští období provedené BaFin.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články