Portál Právo pro všechny: Příspěvek do fondu ČKP


			Portál Právo pro všechny: Příspěvek do fondu ČKP
25.11.2019 Spektrum

Právo pro všechny je informační portál zaměřený na právní osvětu. Nabízí úvod do právní problematiky dané věci a přehled možností řešení modelových případů. K dispozici jsou zde zcela zdarma také vzory nejčastějších právních smluv a dokumentů (reklamací, výpovědí apod.) s průvodním listem a doporučením, jak v konkrétních situacích správně postupovat. Dnes se podívejme na to, co portál Právo pro všechny doporučuje dělat, když dostanete výzvu od České kanceláře pojistitelů (ČKP).

Dostali jste někdy výzvu od České kanceláře pojistitelů (ČKP) ohledně úhrady jakéhosi příspěvku? Pokud ne, tak patříte mezi naprostou většinu vlastníků/provozovatelů vozidel, kteří vždy měli své povinné ručení v pořádku. Nicméně subjektů, kteří svou povinnost danou zákonem č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, neplní, byť třeba nevědomky, jsou i tak desítky tisíc. Pojďme si říci, koho přesně se daný příspěvek týká a kdo je povinen jej ČKP uhradit.

V ustanovení §4 výše uvedeného zákona je stanoveno, že vlastník tuzemského vozidla a jeho provozovatel jsou společně a nerozdílně povinni zaplatit ČKP příspěvek za každý den porušení povinnosti podle § 1 odst. 2 výše citovaného zákona (je-li vozidlo zapsané v registru silničních vozidel, musí mít celou dobu tzv. povinné ručení). Tedy pokud máte v registru zapsané vozidlo (jako vlastník či provozovatel) a nemáte k němu sjednáno povinné ručení, jste povinni uhradit ČKP příspěvek.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Elektromobilita za všechny prachy


Jeho výše je stanovena vyhláškou č. 205/1999 Sb. a aktuálně je denní sazba např. pro motorku v kubatuře 50-350 cm3 včetně 8 Kč, u osobních automobilů s objemem válců motoru 1350-1850cm3 už je to 47Kč a nákladní automobil s nejvyšší povolenou hmotností nad 3.5t do 12t už 145Kč, podrobný přehled ZDE. Ačkoliv tyto částky se nemusí na první pohled zdát vysoké, tak při pouhých třiceti dnech je příspěvek u motorky s výše uvedeným parametry 240Kč, u auta 1 410 Kč a u náklaďáku 4 350 Kč, a pokud by šlo tři měsíce, půl roku či déle, to raději ani nepočítat. Pro úplnost dodáme, že k příspěvku se připočítávají ještě náklady spojené s mimosoudním vymáháním ve výši 300 Kč, a pak samozřejmě i případné soudní či exekuční náklady. Zkrátka to není dobré brát na lehkou váhu.

Proto si dávejte pozor na Vaše pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení), neignorujte výzvy pojišťovny k úhradě dlužného pojistného, zvláště když neplacení pojistného je jednou z nejčastějších příčin zániku povinného ručení. Pokud si nejste jisti, kontaktujte svou pojišťovnu, pokud například provozujete vozidlo někoho jiného (ať v rámci rodinných vztahů či podnikatelských) můžete si ověřit povinné ručení na stránkách ČKP, případně si vyhledat pojišťovnu (pokud ji neznáte).

Pokračování článku ZDE.


D.A.S. pojišťovna právní ochrany

D.A.S. pojišťovna právní ochrany je s čtyřiadvacetiletou tradicí v České republice jedničkou na trhu s právní ochranou (dle České národní banky se podílí téměř 92 % na nákladech na pojistná plnění celého trhu s právní ochranou).

D.A.S. je jedinou specializovanou a nezávislou pojišťovnou svého druhu u nás. Svým klientům nabízí nonstop dostupný kvalitní právní servis, který se prolíná mnoha oblastmi života i podnikání. Zabývá se také edukací a přispívá k rozvoji právního povědomí ve společnosti.

Ve své praxi se pojišťovna opírá o zkušenosti z více než stoleté tradice firmy i o své mezinárodní zázemí. Působí nejen v Evropě, ale také v Kanadě nebo Jižní Koreji.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články