Postavení pojišťoven: Pojišťovna České spořitelny


			Postavení pojišťoven: Pojišťovna České spořitelny

Pojišťovna ČS nezaznamenala proti 2. čtvrtletí ve svém postavení žádnou zásadní změnu.

Jedná se o univerzální pojišťovnu se zanedbatelným podílem v NŽP a člen skupiny VIG. V celkovém pořadí pojišťoven je již od počátku roku na 7. místě (vloni byla 8.), stejně jako v ŽP stále drží 3. místo (na které se posunula z loňského 5.), když se v průběhu roku výrazně přiblížila druhé Komerční pojišťovně. Od počátku roku průběžně roste její podíl na trhu, stejně jako podíl v ŽP (viz tabulka). Její výraznou výhodou je možnost využívat širokou síť přepážek České spořitelny, která dokáže oslovovat velké množství potenciálních klientů kombinací několika finančních produktů včetně pojistných.

Vedle Komerční pojišťovny tak patřila k nejvíce rostoucím společnostem. Na rozdíl od svých konkurentů však svoji pozici posiluje jak formou běžně placeného, tak i formou jednorázově placeného pojistného. Možným ohrožením pro udržení pozice na trhu může být nerovnoměrný růst v obou těchto skupinách, kdy růst jednorázů je mnohem výraznější, než růst běžně placeného pojistného. Důsledkem je poměrně nevýhodná struktura pojistného, kdy podíl jednorázů je příliš vysoký (51,3 %). Na rozdíl od ostatních bankopojišťoven je ovšem pro Pojišťovnu ČS příznivé to, že i růst v běžně placeném pojistném je poměrně výrazný (meziročně o 760 miliónů, což je o 33,6 %). Očekávaný výpadek jednorázů by tedy měl její tržní podíl ovlivnit výrazně méně, než v případě jejich konkurentů.

Pojišťovna ČS nepřišla s žádnou zásadní produktovou novinkou a upozornila na sebe především jarní a podzimní kampaní pro svoji „vlakovou loď“ – pojištění FLEXI.

Pojišťovna již v 1. čtvrtletí inovovala svůj web.

Pojišťovna ČS - vývoj podílu na trhu

Kateřina Lhotská, NESS Czech s.r.o.

Zítra čtěte: Postavení pojišťoven: UNIQA

Zdroj: Kateřina Lhotská, NESS Czech s.r.o.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články